IDDA

TJK at yarışı

kullanıcı(124) : şifre :   Üye Ol  Kayıp Şifre

 

HABERLER

DERVİŞ AĞANIN DÖNÜŞÜDERVİŞ AĞANIN DÖNÜŞÜ
Tarih : 15.10.2012 07:35  - Benzer Haberleri Göster

Byerley Turk Koşusu'nu DERVİŞ AĞA kazandı

14 Ekim Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda sonucu merakla beklenen iki Grup 1 yarıştan ilki olan Byerley Turk Koşusu'nu (Açık - G1) Nevzat Ünlü’nün DERViŞ AĞA (Unaccounted For-Mesitas/ Surumu) isimli safkanı kazandı. Jokey Mehmet Kaya ile start alan safkan, 2000 metre kum (sentetik) pistte 2.03.59'luk derece yaptı. DERVİŞ AĞA, bu koşuyla birlikte 46. yarışında 16. kez potoyu önde geçerken, safkan son olarak 24 Temmuz 2011 günü kazandığı Başbakanlık Koşusu'ndan sonra yarış kariyerindeki 5'inci G1 galibiyetini elde etmiş oldu.

3 ve daha yukarı yaşlı safkan İngiliz atlarının start aldığı koşuda, Alaettin Akkoç’un sahibi olduğu  WHITE RAM (Sri Pekan-Endless Freedom/Zilzal) ikinci, N. Arek Kuyumciyan’ın  BELMONT (Bosporus-Mask Flower/Dayjur) isimli atı üçüncü ve Ebru Gündeş Sarraf’a ait DUTYFREE (Luxor-Freezone/ Wolf) de dördüncü oldu. Birincilik ikramiyesi 250.000 TL olan koşunun farkları Baş- 2 Boy- Baş şeklinde gerçekleşti.

Koşuyu kazanan atın sahibi adına Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Can N. Güven’e kupayı, antrenör Sadettin Mutlu ve jokey Mehmet Kaya’ya plaketlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı ve Yüksek Komiserler Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu verdi. Şeref tribününde düzenlenen kupa törenine, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Serdal Adalı, YKK Üyeleri Mehmet Mircan Fırat ve Mustafa Özdemir, TJK Genel Sekreteri Osman Hattat, TJK Muhasip Üyesi Dr. Ender Aydıner ile TJK Yönetim Kurulu Üyeleri İlyas İlbey ve Serdar Kemal Özçolak da katıldı.

Byerley Turk

Günümüzde batı ülkelerinde “Thoroughbred / Safkan At” olarak nitelendirilen, bizim ise “İngiliz Atı” dediğimiz ırk aslında Türkiye’den batıya ulaşmış üç attan türemiştir. Bunlardan biri olan Byerley Turk, Osmanlı İmparatorluğu’nun süvarilerinin Viyana Seferi’nde kullandıkları atlardan, İngiltere’ye götürülerek büyük bir endüstrinin başlamasına öncülük etmiş elit bir attır.
 
Safkan İngiliz atlarının soy kurucu üç aygırından ve en eskisi olan Byerley Turk, Türklerin Viyana kuşatması sırasında İngiliz Subayı Yüzbaşı Robert Byerley’in eline geçmiş ve İngiltere’ye getirilmiştir.1688 yılında 8 yaşında olduğu bilinen Byerley Turk, Yüzbaşı Byerley ile birlikte 1689’da savaş nedeni ile İrlanda’ya geçmek zorunda kalmıştır.1690’da burada gerçekleştirilen bir yarışta 1.lik ödülü olan Gümüş Çan’ı kazanmıştır.
Byerley Turk, İngiltere’de 1701 yılına kadar öncelikle Middridge Grange Harasında, daha sonra County Durham Harasında ve sonrasında da Yüzbaşı Byerley’nin Goldsborough Harasında aygırlık yapmıştır.Byerley Turk kısrakları, bir çok safkan İngiliz Atı’nın ana familyalarının soy kurucu kısrakları olmuşlardır. At yarışı yazarlarının “Muhteşem • Cesur • Süratli” olarak tanımladıkları Byerley Turk’ün kan hattı 1700’lerden günümüze kadar devam etmektedir.


YORUMLAR

TJK HABERLER IDDAA HABERLERİ
TJK HABERLER IDDAA HABERLER


Copright (c) 2012

Hangisi yener Spor ve TJK istatistikleri
 SPOR VE AT YARISI HABERLERI

Batak Oyna Okey Oyna

İletişim